De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

17 maart 2015

Kleine vuurvlinder vliegt nog niet


Als hij zit is oranje berkenspanner niet te verwarren met de kleine vuurvlinder (foto: Paul Kreijger)
Het voorjaar is losgebarsten en dan komen ook direct de meldingen van kleine vuurvlinder uit heideterreinen verspreid door het land. Deze dagvlinder vliegt echter nog lang niet en de waarnemingen hebben betrekking op een overdag actieve nachtvlinder, oranje berkenspanner.

Op de invoersites Waarneming.nl en Telmee worden nu al weer meldingen van kleine vuurvlinder doorgegeven. Als je de waarnemer vraagt om meer informatie dan twijfelt men eigenlijk niet. “De prachtige oranje kleur, die zo opvalt, is typisch voor de kleine vuurvlinder”, “Helaas lukte het me niet een foto te maken, want hij bleef maar vliegen”, “Neen, ik twijfel niet want ik ken de kleine vuurvlinder heel goed”, zijn de reacties die je terug krijgt.
De waarnemingen zijn altijd gedaan op heideterreinen en vaak vliegt het vlindertje rondom bomen en struiken, heeft een zeer actief gedrag en opvallende oranje achtervleugels. Het gaat hierbij vrijwel zeker om oranje berkenspanners. De kleine vuurvlinder vliegt pas vanaf half mei en hoewel er altijd wel wat vroege beestjes zijn is maart echt te vroeg.

Vliegend valt de oranje onderzijde ook op wat nog meer doet denken aan kleine vuurvlinder (foto: Martin Scheper)
Ook het feit dat alle vroege meldingen uit heideterreinen komen, het typische leefgebied voor de oranje berkenspanner, is al veelzeggend. De kleine vuurvlinder vliegt ook veel in bloemrijke graslanden en in de duinen, maar daar worden nooit maartwaarnemingen gedaan. Een ander duidelijk kenmerk is het feit dat de vlinder maar blijft vliegen. Dat is zeer ongebruikelijk voor kleine vuurvlinder. Deze kan zeker wel wat vliegen, maar gaat ook vaak snel weer zitten en is dan goed te bekijken en op naam te brengen. Dus: ziet u de komende weken een oranje fladderaar op de heide, heb dan geduld en hoop dat hij toch even gaat zitten. Als hij maar blijft vliegen dan kunt je er van uitgaan dat het een oranje berkenspanner is.
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen