De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

3 juli 2015

Sint-jacobsvlinder volop actief


De sint-jacobdsvlinder is gemakkelijk te herkennen aan zijn zwart met rode vleugels (foto: Marian Schut).
De sint-jacobsvlinder is een opvallende verschijning met zijn zwart-rode vleugels. Vaak komen mensen niet achter de naam van deze vlinder omdat ze op zoek gaan in dagvlinderboeken. De sint-jacobsvlinder is echter een overdag actieve nachtvlinder en staat daar dus niet in.

De sint-jacobsvlinder vliegt van begin april tot half augustus in één generatie. Vroeger zag je de sint-jacobsvlinder vooral veel in de duinen. Maar de afgelopen 30 jaar heeft hij zich flink uitgebreid en komt nu in een groot deel van het land voor. In de kleigebieden in Friesland en Noord-Holland is de vlinder wat minder wijd verbreid.

Giftig

Rupsen van de sint-jacobsvlinder leven van jakobskruiskruid (Foto: Margreet Frowijn).
De rupsen van de sint-jacobsvlinder leven op jakobskruiskruid. Deze plant is giftig, maar de rups kan de gifstoffen in deze plant opslaan in zijn lichaam. Dat laten ze ook duidelijk zien met hun geel-zwarte waarschuwingskleuren. Ook de vlinder zelf is giftig en laat dat met de zwart-rode kleuren weten. Dat betekent niet dat hij een gevaar is voor mensen: alleen vijanden van vlinders, zoals vogels en vleermuizen, krijgen er last van als ze een giftige vlinder opeten.

Daar waar de rupsen ongestoord kunnen eten, is jakobskruiskruid wel giftig voor onder andere paarden en rundvee. De Vlinderstichting zette op een rijtje hoe je problemen met jakobskruiskruid kunt voorkomen.
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen