De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

8 september 2008

Nachtvlindernacht 2008 succesvol


liesgrasboorder (Phragmatiphila nexa) Foto: B.K. Wierda
Afgelopen vrijdagavond, 29 augustus was al weer de vierde Nationale Nachtvlindernacht. Op een kleine 100 locaties zijn deze avond met licht en smeer nachtvlinders gelokt. Mede dankzij het goede weer was het een zeer geslaagde avond en nacht.

Na een week vol wisselvallig weer en vrij lage temperaturen was het erg prettig dat het vrijdagavond droog was en niet koud. Op de excursiepunten werd gewerkt met lichtopstellingen en met stroop.
Het stropen was deze avond bijzonder succesvol. Op bijna elke stroopplek zaten wel vlinders, soms wel 5-10 bij elkaar. Vooral de huismoeder, de zwarte c-uil en de piramidevlinder waren op veel stroopplekken te zien.
Ook op het licht kwamen flink wat vlinders af, hoewel er van een paar locaties werd gemeld dat het vrij snel afkoelde en dat er daardoor wat minder vlinders waren. Veel gemeld zijn agaatvlinder, appeltak, bruine snuituil, koperuil en vierkantvlekuil, maar er zijn ook zeldzame vlinders gezien, zoals de liesgrasboorder, die in Hasselt is aangetroffen. Deze vlinder was sinds 1984 niet meer in Nederland gevonden.

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen