De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

7 oktober 2015

Woensdag: vlindernamendag


Waar komt de naam 'rood weeskind' vandaan?
De Vlinderstichting roept woensdag uit tot vlindernamendag. De hele winter lang nemen we elke week een 'vreemde' vlindernaam onder de loep. Vogels en andere gewervelde dieren krijgen in het Nederlands vaak namen die in eerste instantie de betreffende diersoort aanduiden: vink, vos, slang, snoek... Bij vlinders is dat heel anders. Onder die namen bevinden zich allereli fantasierijke, soms haast poëtische namen. De primeur is voor het 'rood weeskind'.

Waar komt toch die vreemde naam vandaan van een van onze nachtvlinders: het rood weeskind. Een van onze waarnemers helderde het voor ons op. 'Kunstschilder Max Liebermann schilderde van 1874 tot 1914 Amsterdamse weesmeisjes uit het Burgerweeshuis. De vleugels van het 'weeskind' doen denken aan de kleren van die meisjes. Ze moesten deze kleuren in hun kleren hebben, omdat deze kleuren ook voorkomen in het wapen van Amsterdam.


De vleugels van het 'weeskind' doen denken aan de kleren van Amsterdamse weesmeisjes uit het Burgerweeshuis, die deze kleuren moesten dragen omdat ze voorkomen in het wapen van Amsterdam.

 
De namen van de andere nachtvlinders zoals karmozijnrood weeskind, blauw weeskind en eikenweeskind zijn hier vervolgens van afgeleid. Zij hebben allemaal de naam 'weeskind' gekregen met als voorvoegsel een verwijzing naar de kleur van de achtervleugel of naar de waardplant van de betreffende soort. Wanneer ik nu weer naar die fantastische nachtvlinder met zijn verstopte kleuren kijk begrijp ik waar die naam van 'weeskinderen' vandaan komt.'

Met dank aan Roelof Siegers (informatie), Rinus Baayens (foto) en Wikipedia (schilderij).
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen