De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

2 december 2015

Vlindernamen: het koevinkje


Hoe komt het koevinkje aan zijn naam?
Woensdag vlindernamendag! Elke week een 'vreemde' vlindernaam onder de loep. Vandaag: het koevinkje.

Is het een vogel, of toch een zoogdier? Bij de naam 'koevinkje' denk je niet direct aan een vlinder. En zijn uiterlijk doet niet denken aan een koe of een vink. Waaraan dankt dit vlindertje, dat overal in Nederland voorkomt, toch zijn naam?

Koeien

Koeien en koevinkjes worden vaak op dezelfde plekjes gezien. (Foto: W. Wilting)
Koevinkjes kruipen pas midden juni uit de pop en zijn echte zomervlinders. Je zal ze niet zo snel in je tuin zien: ze leven vooral in graslanden, in bermen langs bospaden en open plekken in het bos. En dat is ook het terrein waar koeien graag vertoeven. Waarschijnlijk was dat de reden van de naamgeving: koeien en koevinkjes worden vaak op dezelfde plekjes gezien.

Vele eeuwen geleden constateerde Christiaan Sepp al de vreemde naam van het koevinkje. Hij schreef in 'Beschouwingen der wonderen Gods, in de minst geachte schepselen of Nederlandsche insecten' (1752): 'Wat een wonderlyken Naam (...) door Iemand ingevoerd (...) die deze Vlinders, toen hy ze voor de eerste maal zag, misschien op een Weiland onder 't Gezelschap der Koe-Beesten ontmoet.'
 

Vinken

Uit 'Beschouwingen der wonderen Gods, in de minst geachte schepselen of Nederlandsche insecten', 1752, Christiaan Sepp
De 'koevlinder' dus. Waar komt de vink dan vandaan? Vroeger werd een groot aantal vlinders aangeduid met het woord 'vink'. Dat zie je ook in andere vlindernamen nog terug, zoals bijvoorbeeld bij de rietvink. En zo komt deze vlinder aan zijn naam: koevinkje.

Lees meer over het koevinkje
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen