De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

22 februari 2010

Zeldzame uil in Limburg


Donkere winteruil (foto: Marcel Prick)
Regelmatig, al vanaf oktober gedurende de hele winter, wordt in Zuid-Limburg op smeer de donkere winteruil gevonden. Deze nachtvlinder is in een aantal bosgebieden gevonden en lijkt hier vaste populaties te hebben.

De donkere winteruil (Conistra ligula) is een zeer zeldzame soort die slechts af en toe werd waargenomen in het zuidoostelijke deel van het land. Er is ook een recente waarneming bekend uit Friesland. Vanaf 2008 zijn in Zuid-Limburg regelmatig exemplaren waargenomen. In twee bosgebieden wordt door Marcel Prick regelmatig gesmeerd. Door sterk ruikende stroop op bomen te smeren worden nachtvlinders aangelokt. Hij heeft een route door het bos waar meer dan 100 bomen worden ingesmeerd en de vlinders laten zich op niet te koude nachten in grote getale zien. De meest voorkomende soort is de wachtervlinder, waarvan hij soms honderden vlinders op de smeerplekken vindt, maar de afgelopen dagen is ook de donkere winteruil weer gezien. De soort vliegt van half september tot in april in één generatie. Op 20 oktober zag Marcel zijn eerste vlinder. De mannetjes sterven in december, de vrouwtjes vliegen door tot in het voorjaar en worden dus ook nu nog gevonden.

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen