De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

29 juni 2010

Junidip voorbij!

Ieder vlinderjaar kent een dip in het aantal vlinders in juni: de junidip. De voorjaarsvlinders zijn er niet meer, en de zomervlinders moeten nog komen.

De grafiek van het gemiddeld aantal vlinders op monitoringroutes laat de junidip goed zien (gemiddelde 1990-2009): eerst stijgen de aantallen tot week 20 (medio mei), dan komt de junidip met normaal zijn dieptepunt in week 23 (tweede week juni), en dan lopen de aantallen weer op als de bruine zandoogjes en tweede generatie witjes (en al het andere) loskomt.

Dit jaar was het verloop anders: de aantallen liepen meteen al iets hoger op dan het gemiddelde van 1990-2009, maar in de koude periode in mei duikelden de aantallen naar beneden. Daarna herstelde de stand zich goed en waren er weer duidelijk meer vlinders. Het dieptepunt van de junidip lag nu in week 24 (derde week juni). Maar inmiddels gaan we dus weer de goed kant op. De komende maand kunt u dus weer meer vlinders verwachten dan de afgelopen weken. Geef alles wat u ziet door via Telmee.nl of landkaartje, of overweeg eens of u mee wil doen aan het Landelijk Meetnet Vlinders. Bel daarvoor naar De Vlinderstichting (0317-467346) of mail.


Het Landelijk Meetnet Vlinders is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting en het CBS, in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM), in opdracht van het Ministerie van LNV (Gegevensautoriteit Natuur).

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen