De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

1 mei 2009

Warme aprilmaand: veel oranjetipjes!


Foto: Kars Veling
Het zonnige en warme weer van april 2009 is gunstig voor de insecten. Vooral het oranjetipje profiteert opvallend goed van het fraaie voorjaar: de vlinder wordt op meer plekken en in hogere aantallen gezien dan normaal.

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder. De afgelopen weken vlogen er zeer veel oranjetipjes. Opvallend is dat er dit voorjaar ook exemplaren worden gemeld op plekken waar de soort de afgelopen tien jaar niet of nauwelijks werd gezien. Het zonnige weer van april, met veel warmte en af en toe een buitje in de eerste helft van de maand, heeft een positieve invloed gehad op deze vlinder.
De top van de vliegtijd begint traditioneel rond 30 april. De afgelopen jaren viel de piek in het voorkomen van het oranjetipje echter al voor half april en ook dit jaar was dat duidelijk het geval. Ook de komende twee weken maakt u nog steeds een goede kans om het oranjetipje te zien. De verwachte vliegtijd loopt nog zeker tot half mei.

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen