De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

23 juni 2011

Honderden witjes in roggeveld

In de Achterhoek is vorige week een bijzonder fenomeen op film gezet. Boven een roggeveld waar geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen worden toegepast fladderden vele honderden klein geaderd witjes. Wat deden ze daar?

Van Marijke Huysse kwam het volgende bericht. “Gistermorgen reed ik langs de boerderij Boeijink- Gelderesch in Meddo (bij Winterswijk). Hier tegenover liggen meerdere hectares rogge. Het is beheersgebied, geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen. Hierboven vlogen overal witte vlinders, waar je ook maar keek! Gisteren had ik geen tijd en ben dus vanmorgen even wezen kijken. Het zijn klein geaderd witjes en waarom ze daar vliegen is mij niet helemaal duidelijk. Er staan wel wat bloemen tussen de rogge maar het lijkt er meer op dat het een grote orgie is”

Gelukkig heeft Marijke er een filmpje van gemaakt en daarop is te zien dat de witjes wat fladderen boven de akker, zonder dat duidelijk is wat ze precies doen. Het zijn geen vrouwtjes die eitjes aan het afzetten zijn en ook lijken ze niet op zoek naar bloeiende planten om van te drinken. In de rogge zaten wel diverse parende stelletjes en misschien dat ze, om wat voor reden dan ook, allemaal gelijktijdig uit de pop zijn gekomen en nu dus, als verse nieuwe vlinders massaal op zoek zijn naar een partner om mee te paren.Bij De Vlinderstichting zijn dit jaar al twee andere meldingen van massaal optreden van witjes binnen gekomen. Als er mensen zijn die een ander goed idee hebben over de achtergronden van dit verschijnsel, dan graag even een e-mail sturen.

Foto en film: Marijke Huysse

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen