De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

15 juni 2009

Eikenprocessierupsen voor het eerst ook in Drenthe


Eikenprocessierupsen in processie op stam zomereik (Foto: Arnold van Vliet).
De afgelopen dagen zijn voor het eerst eikenprocessierupsnesten aangetroffen in vier gemeenten in Drenthe: Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte. Hiermee breidt de rups zich weer verder naar het noorden uit. De gevonden locaties komen overeen met de prognose nadat vorig jaar op die locaties ook mannetjesvlinders zijn gevangen met feromoonvallen. De weersomstandigheden voor de ontwikkeling van de rups zijn de afgelopen weken ideaal geweest. In diverse gemeenten worden dan ook grote aantallen rupsen aangetroffen.

Afgelopen najaar jaar werden in het zuiden van Drenthe al grote aantallen vlinders van de eikenprocessierups gevonden met behulp van feromoonvallen. Op de grens met Drenthe en Overijssel werden in 2008 voor het eerst nesten met rupsen aangetroffen. Op basis hiervan werd verwacht dat in 2009 ook nesten in Drenthe aangetroffen zouden worden. De afgelopen dagen bleek dat dit inderdaad ook is gebeurd. Silvia Hellingman heeft de afgelopen dagen in Meppel, Hoogeveen, Uffelte en Havelte nesten van de eikenprocessierups aangetroffen. Ook Drenthe heeft vanaf nu dus te maken met de eikenprocessierups en moet zich gaan bezig houden met de bestrijding.

Groeiomstandigheden uitstekend
Door de extreem warme april en de warme mei waren de groeiomstandigheden voor eikenprocessierupsen ideaal. Zeker op de plaatsen waar minder neerslag viel. De ontwikkeling van de rupsen is dan ook snel verlopen. Ook andere rupsensoorten deden het dit jaar goed. Dat blijkt wel uit het feit dat eikenbomen in grote delen van het land voor een groot deel of op diverse plaatsen zelfs helemaal kaal gevreten zijn door rupsen van onder andere de kleine wintervlinder.

Nog nooit zoveel rupsen in Ede
Door de goede groeiomstandigheden worden op diverse plaatsen meer eikenprocessierupsen aangetroffen dan anders. Een van die plaatsen is de gemeente Ede. Door heel de gemeente worden in veel eikenbomen nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen. Het bijgevoegde filmpje laat zien hoe de rupsen in grote aantallen in processie door de boom lopen in twee kleine eikenboompjes. De boompjes staan in de berm tussen de doorgaande weg van Wageningen naar Ede en het fietspad.

Informatie vindplaatsen eikenprocessierups voor gemeenten beschikbaar
Gemeenten kunnen toegang krijgen tot gedetailleerde informatie over elke melding van de eikenprocessierups binnen hun eigen gemeentegrenzen die wordt doorgegeven via Natuurkalender, Telmee of Landkaartje. Gemeenten kunnen zich hiervoor aanmelden via natuurkalender@wur.nl. U kunt uw gemeente ook op deze faciliteit attenderen.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender en Silvia Hellingman, Biocontrol.
Foto en film: Arnold van Vliet
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen