De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

1 augustus 2009

Rupsen zeldzame trekvlinder in Kwade Hoek


Rups van de wolfsmelkpijlstaart (Hyles euphorbiae). Foto: Jeroen Voogd
Een vrijwilliger van Natuurmonumenten heeft eind juli zeven rupsen van de wolfsmelkpijlstaart gevonden in de Kwade Hoek. De rupsen werden aangetroffen op zeewolfsmelk.

Trekvlinder
De wolfsmelkpijlstaart (Hyles euphorbiae) komt vooral voor in warmere gebieden. In Europa leven er veel rond de Middellandse Zee. Deze trekvlinder kan flinke afstanden afleggen en belandt af en toe in Nederland. De soort is hier de afgelopen 15 jaar echter heel weinig gezien.

Koude winters
De rupsen voeden zich met diverse soorten wolfsmelk. Zeewolfsmelk is een vrij zeldzame plant in Nederland. In de Kwade Hoek komt de plant nog voor en staat hij bijvoorbeeld onderaan jonge duinen in het zand. De rupsen verpoppen zich in het najaar om zo te overwinteren. In het voorjaar komen de poppen uit. Of de rupsen in de Kwade Hoek het voorjaar halen is niet zeker. De Nederlandse winters zijn vrij koud en het is de vraag of de poppen dat overleven.

Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen