De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuwsarchief

25 maart 2013

Al 10.000 stemmen bij vlinderverkiezing


De kolibrievlinder is de hoogst genoteerde nachtvlinder bij de vlinderverkiezing (foto: hank Bosma)
Binnen drie weken zijn er meer dan 10.000 stemmen uitgebracht in de verkiezing van de mooiste vlinders van Nederland, georganiseerd door Vroege Vogels. Opvallend in de tussenstand is dat vooral rood/oranje gekleurde en blauwe vlinders geliefd zijn.

Bij de blauwen scoren boomblauwtje en icarusblauwtje zeer goed. In de oranje hoek vechten oranjetipje, atalanta, dagpauwoog en gehakkelde aurelia om de bovenste plaatsen. Het wordt bij deze verkiezing heel duidelijk dat de fel gekleurde dagvlinders het meest populair zijn. De meer subtiele pasteltinten van de nachtvlinders leggen het daar tegen af. “Hoewel”, zegt Kars Veling van de Vlinderstichting “het ons erg opvalt dat twee nachtvlinders tegen de Top Tien aan zitten. Dat is veel hoger dan ik van te voren had gedacht. De kolibrievlinder en de grote beer doen echt mee.” De lage temperaturen van dit moment verhinderen veel vlinders om nu al actief te zijn. “Toen het in februari even warm was zijn er al wel veel kleine vossen waargenomen. Als die de tweede koude golf hebben overleefd, dat kan je ze meteen weer zien als het binnenkort wat warmer wordt. En ook een andere soort die als vlinder overwinter, de citroenvlinder kan je dan verwachten. Die doet het ook goed in de nog geheime tussenstand van de verkiezing!”

Het oranjetipje gooit hoge ogen (foto: Kars Veling)
De eerste vlinders die als pop hebben overwinterd en zich bij de eerste warmere dagen verpoppen tot vlinder zijn het bont zandoogje en het oranjetipje. Die laatste is de favoriet van Kars Veling: “Ik had bij de start van de verkiezing voorspeld dat ze half maart al volop zouden vliegen, dat is niet gelukt. Maar zodra het echt lente wordt ga je ze zien. Voorlopig moet je ervoor naar de site van de Vlinderverkiezing, want daar doet hij het heel goed! Er kan nog gestemd worden via www.vlinderverkiezing.vara.nl totdat op zondag 28 april de ‘gelukkige’ winnaar bekend wordt gemaakt tijdens het radioprogramma.

‘Vroege Vogels’, elke zondag van 08.00 – 10.00 uur bij de VARA op Radio 1, vanuit Stadzigt aan de rand van het Naardermeer. Bovendien elke dinsdagavond op tv, om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2 (deze uitzending wordt herhaald op vrijdagavond om 1955 op Nederland 2)
 
Terug naar het nieuwsarchief »

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen