De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

visstaartjes - NOLIDAE

De naschuivers van sommige rupsen uit deze familie hebben wel wat weg van een vissenstaart: vandaar de Nederlandse familienaam visstaartjes.


groot visstaartje (Meganola albula)
Foto: Jeroen Voogd
De familie van de visstaartjes is een kleine familie die verspreid over de hele wereld voorkomt met ruim 1700 soorten. In Nederland zijn veertien soorten visstaartjes vastgesteld, waarvan er zeven behoren tot de onderfamilie van de Nolinae. Deze soorten zijn klein, hebben tamelijk afgeronde voorvleugels en zijn witachtig of grijs van kleur; ze kunnen gemakkelijk worden aangezien voor microvlinders. Overdag worden de vlinders weinig gezien; ’s nachts komen ze op licht en soms op smeer. De sterk behaarde rupsen voeden zich met houtige planten en loofbomen. Ze verpoppen zich in een taaie cocon tegen de stam of tegen een tak van de waardplant.
De overige zeven soorten behoren tot de onderfamilie van de Chloephorinae. Bij de rupsen van deze soorten steken de naschuivers duidelijk in een v-vorm achter het lichaam uit, waardoor ze wel wat weg hebben van een vissenstaart; hieraan danken de visstaartjes hun Nederlandse familienaam.
 

Foto: Jeroen Voogd
zilveren groenuil (Pseudoips prasinana)

 
Laatste wijziging: 23 januari 2012
Meer over deze familie:

rups van het klein visstaartje (Nola cucullatella)
Foto: Tymo Muus
rups van de grote groenuil (Bena bicolorana)
Foto: Jeroen Voogd
rups van de kleine groenuil (Earias clorana)
Foto: Jeroen Voogd


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen