De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

witjes - PIERIDAE

Bij de meeste soorten uit de familie van de witjes is het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje goed te zien.


Foto: Gert Gelmers
groot koolwitje (Pieris brassicae)
Witjes zijn over de hele wereld verspreid. Wereldwijd zijn ruim 1160 soorten bekend, in Europa vijftig en in Nederland zijn veertien soorten vastgesteld. Deze soorten zijn verdeeld in drie onderfamilies: 6 soorten echte witjes (Pierinae), 2 soorten boswitjes (Dismorphiinae) en 6 soorten luzernevlinders (Coliadinae).
Vlinders uit de familie van de witjes zijn overwegend wit of geel gekleurd en het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is vaak vrij gemakkelijk aan de tekening op de vleugels te bepalen. De vleugelschubben bevatten pterine, dat niet alleen een kleurpigment is, maar ook dient als vraatwerende stof. Witjes zijn daardoor niet erg geliefd bij vogels.
Witjes bezoeken graag bloemen en vliegen in twee of meer generaties per jaar. Sommige soorten kunnen grote afstanden afleggen en vooral het groot koolwitje wordt geregeld in grote groepen trekkend waargenomen.
 

Foto: Jan Wennekes
oranjetipje (Anthocharis cardamines)

 

eieren, rupsen en poppen


Foto: Bert van Rijsewijk
rups van de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
De eieren zijn langwerpig en bedekt met een netvormige structuur. De rupsen zijn doorgaans groen maar soms juist zeer opvallend gekleurd. Ze zijn bedekt met korte haartjes. Vrijwel alle soorten leven op kruisbloemigen of vlinderbloemigen. Witjes maken een gordelpop; de zijden draad ligt rondom het eerste segment van het achterlijf.
 
Laatste wijziging: 23 januari 2012
Meer over deze familie:

Foto: Klaas van Haeringen
gele luzernevlinder (Colias hyale)
Foto: Hans Smeenk
resedawitje (Pontia daplidice)
Foto: Bert van Rijsewijk
rups van het resedawitje (Pontia daplidice)
Foto: Bert van Rijsewijk
ei van het oranjetipje (Anthocharis cardamines)
Foto: Henri Peters
Pop van het oranjetipje (Anthocharis cardamines). Deze foto is gemaakt op de dag voordat het oranjetipje uit de pop kwam.


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen