De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

wortelboorders - HEPIALIDAE

De familie van de wortelboorders dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat de rupsen in de wortels van de waardplant leven.


Foto: Jeroen Voogd
gemarmerde wortelboorder (Pharmacis fusconebulosa)
Van de ruim 600 soorten wortelboorders die wereldwijd voorkomen, komen er vijf in Nederland voor. Ze hebben langwerpige vleugels die in rust bijna verticaal tegen het lichaam worden gehouden. De vlinders vliegen vanaf de schemering tot in het donker en komen op licht; in vlindervallen blijven daarbij soms grote aantallen eieren achter.
 

De korte antennen zijn kenmerkend voor de familie van de wortelboorders (Hepialidae). Foto: Bob van de Dijk
De vlinders hebben een niet-functionele roltong en kunnen dus geen voedsel opnemen. De antennen zijn opvallend kort. Bij de wortelboorders is het voor nachtvlinders kenmerkende vleugelhaakje (frenulum), dat zich op de voorrand van de achtervleugel bevindt en de voor- en achtervleugel aan elkaar koppelt, nauwelijks ontwikkeld. Daardoor bewegen de vleugels vrijwel onafhankelijk van elkaar en komt de vlucht nogal onbeholpen over.
 

eieren, rupsen en verpopping


Foto: Kimmo Silvonen
rups van de hopwortelboorder (Hepialus humuli)
De eieren worden gewoonlijk uitgestrooid tijdens een lage vlucht boven de waardplant. De rupsen leven in de grond en overwinteren meestal tweemaal. Ze foerageren zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van plantenwortels, waartussen ze zich ook verpoppen.
 
Laatste wijziging: 23 januari 2012
Meer over deze familie:

Foto: Bob van de Dijk
mannetje hopwortelboorder (Hepialus humuli)
Foto: Jeroen Voogd
heidewortelboorder (Phymatopus hecta)
Foto: Jeroen Voogd
rups van de gemarmerde wortelboorder (Pharmacis fusconebulosa)


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen