De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

dikkopjes - HESPERIIDAE

Zowel de vlinders als de rupsen uit de familie van de dikkopjes hebben een relatief grote, brede kop.

De familie van de dikkopjes heeft een wereldwijde verspreiding met 3500 soorten; in Europa leven er 47. Uit Nederland zijn 14 soorten bekend, verdeeld over drie onderfamilies: 5 soorten oranje dikkopjes (onderfamilie Hesperiinae), 2 soorten bonte dikkopjes (onderfamilie Heteropterinae) en 7 soorten spikkeldikkopjes (onderfamilie Pyrginae).
 

zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)
Foto: Chris van Swaay
Dikkopjes onderscheiden zich door relatief veel kenmerken van de andere dagvlinderfamilies. Zij hebben een korte, relatief brede kop: de afstand tussen de antennen is groter dan de diameter van het oog. De roltong is relatief lang en ook de vorm van de sprietknop, die in een haakje eindigt, is kenmerkend.
De dikkopjes uit de onderfamilies Hesperiinae en Heteropterinae vliegen met een huppelende vlucht en klappen in rust de voorvleugels samen, terwijl de achtervleugels opengevouwen en gespreid blijven. Deze soorten zijn geelbruin of donkerbruin gekleurd en zijn relatief klein. Veel soorten herkennen mogelijke partners aan een speciale geur die zij verspreiden.
De spikkeldikkpjes hebben een donkerbruine grondkleur en een patroon wat kleine witte vlekjes op de voor- en achtervleugels.
 

eieren, rupsen en poppen


Foto: Bert van Rijsewijk
rups van het groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
De meeste soorten gebruiken grassen als waardplant, alleen de spikkeldikkopjes leven van ganzeriken of andere roosachtigen. De eieren zijn langwerpig van vorm. De rupsen hebben een grote kop en eenvoudig gebouwde buikpoten, waarmee ze zich niet zo goed kunnen vasthouden. Zij groeien langzaam en leven doorgaans tussen samengesponnen bladeren waarvan de binnenzijde wordt bedekt met spinsel. De pop ligt in een losse cocon.
 
Laatste wijziging: 23 januari 2012
Meer over deze familie:

Foto: Mirriam Arts
spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
Foto: Jeroen Voogd
aardbeivlinder (Pyrgus malvae)
Foto: Meint Mulder
rups van het kaasjeskruiddikkopje (Carcharodus alceae)


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen