De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

spinners - LASIOCAMPIDAE

Soorten uit de familie van de spinners spinnen een stevige, soms taaie cocon waarin vaak rupsenhaar verwerkt wordt.

Van deze familie, die wereldwijd ruim 1950 soorten telt, zijn in Nederland 16 soorten waargenomen. Spinners zijn sterk gebouwde, middelgrote tot grote nachtvlinders met brede afgeronde, warmbruine of geelachtige vleugels. De voorvleugels hebben in het algemeen een kleine centrale vlek en/of twee dwarslijnen. De mannetjes hebben breed geveerde antennen waarmee ze onbevruchte vrouwtjes over een afstand van honderden meters, soms zelfs enkele kilometers, kunnen detecteren. De mannetjes van de drie grootste Nederlandse soorten (hageheld, kleine hageheld en veelvraat) vliegen op zonnige middagen vaak rond op zoek naar een vrouwtje. De vrouwtjes van deze drie soorten, en zowel de mannetjes als de vrouwtjes van andere spinners, vliegen alleen ´s nachts en komen op licht. Spinners kunnen geen voedsel opnemen omdat ze geen functionele roltong hebben.
 

Foto: Jeroen Voogd
veelvraat (Macrothylacia rubi)

 

eieren, rupsen en poppen


Foto: Jeroen Voogd
rups van de heideringelrups (Malacosoma castrensis)
Sommige soorten, zoals de hageheld, strooien hun eieren in de vlucht uit, de meeste echter hechten ze aan de waardplant. De rupsen zijn dicht behaard, wat hen beschermt tegen predatie door vogels, met uitzondering van enkele specialisten zoals koekoek, grauwe klauwier en wielewaal. De rupsenharen kunnen bij mensen soms huidirritatie veroorzaken. De rupsen worden overdag vaak zonnend of etend waargenomen. De verpopping vindt plaats in een stevige, soms taaie cocon die dicht bij de grond wordt vastgemaakt aan de vegetatie; in de cocon wordt vaak rupsenhaar verwerkt.
 
Laatste wijziging: 23 januari 2012
Meer over deze familie:

Foto: Bob van de Dijk
zwarte herfstspinner (Poecilocampa populi)
Foto: Jeroen Voogd
heideringelrups (Malacosoma castrensis)
Foto: Jeroen Voogd
rups van de kleine hageheld (Lasiocampa trifolii)
Foto: Jeroen Voogd
rups van de rietvink (Euthrix potatoria)


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen