herfstpapegaaitje Chloroclysta miata

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. Een soort waarvan slechts af en toe een waarneming wordt gemeld. In 2013 is het herfstpapegaaitje in drie provincies gezien, namelijk Friesland, Groningen en Noord-Holland. RL: ernstig bedreigd.

Rode lijst

ernstig bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Augustus-begin november en na overwintering opnieuw van april-mei in één generatie. Kan overdag rustend op een blad worden aangetroffen. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen en wilgenkatjes.

Levenscyclus

Rups: mei-augustus. De rups verpopt zich in de strooisellaag. In het najaar vindt de paring plaats waarna de mannetjes sterven. De volwassen vrouwtjes overwinteren en zetten pas in het voorjaar de eitjes af.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Autumn Green Carpet

Duitse naam

Graugrüner Bindenspanner

Franse naam

la Phalène fasciée

Synoniemen

Cidaria miata, Eubolia miaria, Larentia miata

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Voor papegaaitje zie bij Chloroclysta siterata.
De toevoeging herfst doet vermoeden dat de vliegtijd een kenmerkend onderscheid zou vormen met het papegaaitje; in ons land is dat toch niet zo duidelijk.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Chloroclysta: khloros is groenachtig geel en kluzo is wegwassen. Dit slaat op het vluchtige karater van de groenige kleuren van dit genus.
miata: mio is plassen; ook hierbij treedt verkleuring van het vocht op, weer verwijzend naar de makkelijk veranderende kleur van groen naar geel.

Auteursnaam en jaartal

(Linnaeus, 1758)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 15-17 mm. De brede voorvleugel heeft een overwegend groenachtige kleur met een fijne lichtgrijze spikkeling. De vleugelwortel, de middenband en de achterrand zijn meestal donkerder groen dan de rest van de vleugel. De tussenliggende lichtere zones en de golflijn bevatten veel grijs en soms een geelachtig lichtbruine kleur. Door de witte en zwarte dwarslijnen vallen de verschillende banden op de voorvleugel goed op. De golflijn bestaat uit witachtige vlekjes en loopt door over de hele breedte van de vleugel. De achtervleugel is meestal witachtig geel.

Gelijkende soorten vlinder

Zie het papegaaitje (C. siterata) en de groene bergspanner (Colostygia olivata).

Gelijkende soorten vlinder

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Loofbossen, struwelen en tuinen in bosachtige omgeving.

Planten

Diverse loofbomen, met een voorkeur voor berk en wilg; ook bosbes.

Waardplant

Berk
Betula

Wilg
Salix

Bosbes
Vaccinium

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie spanners (GEOMETRIDAE)

Alle soorten uit deze familie