oorsilene-uil Hadena irregularis

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. De soort is alleen bekend uit de duinen van Noord-Holland. De laatste waarneming dateert uit 1995.

Rode lijst

verdwenen

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Begin juni-begin augustus in één of twee generaties; omdat de meeste waarnemingen afkomstig zijn uit kweken, zijn de vliegtijd en het aantal generaties niet zeker. De vlinders vliegen vanaf de schemering, komen op licht en bezoeken bloemen.

Levenscyclus

Rups: juli-augustus. De jonge rups leeft in de zaaddozen van de waardplant; grotere rupsen foerageren alleen ´s nachts en verlaten overdag de waardplant om zich dicht bij de grond te verbergen. De soort overwintert als pop in een cocon in de grond.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Viper's Bugloss

Duitse naam

Gipskraut-Nelkeneule

Franse naam

la Noctuelle de la vipƩrine

Synoniemen

Anepia irregularis, Dianthoecia echii, Dianthoecia irregularis

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Oorsilene is de belangrijkste waardplant van deze soort.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Hadena: hades is de onderwereld. Schrank vertaald 'Trübeule' met 'moping owl' (kniezende uil). Deze naam had aanvankelijk de status van een familienaam.
irregularis: in-, ir- (als er een tweede 'r' op volgt) is een ontkenning en regularis komt van regula is een rechte lijn. Dus niet recht, verwijzend naar de golvende subterminale lijn.

Auteursnaam en jaartal

(Hufnagel, 1766)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 14-15 mm. De zandkleurige voorvleugel heeft een ingewikkelde, grotendeels lichtbruine tekening en geschulpte of zigzaggende centrale dwarslijnen. In het middenveld bevindt zich vaak een opvallende witachtige ringvlek, die aan de onderzijde verbonden is met de niervlek.

Gelijkende soorten vlinder

De variabele silene-uil (H. perplexa) mist de witachtige ringvlek en heeft minder geschulpte dwarslijnen. De gevlamde grasuil (Eremobia ochroleuca) heeft een donkere samengeknepen of onderbroken centrale dwarsband.

Gelijkende soorten vlinder

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Vooral graslanden, akkerranden en wegbermen.

Planten

Vooral oorsilene en gipskruid.

Waardplant

Silene
Silene

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

Alle soorten uit deze familie