De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Wat is er te zoeken en te vinden op Vlindernet?

Hieronder treft u een overzicht aan van alle zoekmogelijkheden op Vlindernet. Wij streven ernaar deze website zo overzichtelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Heeft u moeite met het vinden van bepaalde informatie of heeft u suggesties voor verbeteringen? Wij horen graag van u via het contactformulier.
 

Hoe heet de vlinder die ik heb gezien?

Heeft u een vlinder gezien, maar heeft u geen idee om welke soort het gaat? Met het nieuwe vlinderzoeksysteem kunt u zelf proberen uit te zoeken welke soort u gezien heeft. Vanaf de homepagina kunt u via een link in de linkerkolom direct naar het vlinderzoeksysteem. U vindt daar ook een uitgebreide toelichting over hoe het systeem werkt.
 

Hoe heet de rups die ik heb gezien?

Heeft u een rups gezien, maar heeft u geen idee om welke soort het gaat? Met het nieuwe rupsenzoeksysteem kunt u zelf proberen uit te zoeken welke soort u gezien heeft. Vanaf de homepagina kunt u via een link in de linkerkolom direct naar het rupsenzoeksysteem. U vindt daar ook een uitgebreide toelichting over hoe het systeem werkt.
 

Welke soorten kan ik vanavond zien?

Gaat u vanavond nachtvlinders kijken en wilt u weten welke soorten u kunt verwachten? Vul een aantal gegevens in en de 'nachtvlinderverwachting' geeft u een lijst met de meest waarschijnlijke algemene soorten die u kunt aantreffen.
 

Op zoek naar soorten en families

Wilt u zoeken naar een bepaalde soort of familie? Bij het onderdeel Soortgerichte informatie leest u op welke manieren u daarnaar kunt zoeken en wat er allemaal te vinden is.
 

Op zoek naar algemene informatie over vlinders en rupsen

Bent u op zoek naar algemene informatie over vlinders en rupsen? Bij het onderdeel Algemene informatie over vlinders en rupsen leest u waar u dat kunt vinden.
 

Zoekt u informatie over Vlindernet?

Bent u op zoek naar informatie over Vlindernet? Onder de knop Over Vlindernet in de bovenste menubalk vindt u informatie over de achtergrond en de samenstellers van Vlindernet. Ook kunt u hier vinden waar de getoonde informatie vandaan komt.
 

Zoeken op onderwerp

Zoekt u informatie over een bepaald onderwerp? In de rechterbovenhoek van de website vindt u de algemene zoekfunctie. U kunt hier een trefwoord of een gedeelte van een woord invullen. Klik daarna op ZOEK en de resultaten verschijnen in het scherm.
Zoekt u bijvoorbeeld op 'roltong' dan krijgt u een lijst met ruim 20 resultaten. Het woord 'roltong' komt voor op een aantal soortpagina's en op een aantal familiepagina's. Daarnaast komt de term ook voor in bijvoorbeeld het algemene artikel 'Wat is een vlinder en wat niet?'. Door op een resultaat te klikken, gaat u naar de betreffende pagina met informatie.
 

Zoekt u de betekenis van een woord?

In de Verklarende woordenlijst vindt u de betekenis van onder andere enkele wetenschappelijke termen en de verschillende vleugelkenmerken van een nachtvlinder.
 

Laatste wijziging: 19 december 2008
mannetje witvlakvlinder (Orgyia antiqua)Apeldoorn - 7 augustus 2009
Foto: Marian Schut
eieren van de witvlakvlinder (Orgyia antiqua)
Foto: Jeroen Voogd
uitkomende eieren van de witvlakvlinder (Orgyia antiqua)
Foto: Jan Bos
rups van de witvlakvlinder (Orgyia antiqua)
Foto: Jeroen Voogd
pop van de witvlakvlinder (Orgyia antiqua)
Foto: Bob van de Dijk

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen