okergele spanner Idaea ochrata

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)

Zeldzaamheid

Vrij zeldzaam. Een soort die vrijwel uitsluitend langs de kust in de duinen wordt gezien; waarnemingen uit het binnenland zijn zeldzaam. RL: kwetsbaar.

Rode lijst

niet bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Half juni-begin augustus in één generatie. De vlinders kunnen overdag gemakkelijk opgejaagd worden van grasstengels waarop ze zitten te rusten. Ze vliegen vanaf laat in de middag tot na het invallen van de duisternis en komen goed op licht.

Levenscyclus

Rups: juli-mei. De soort overwintert als half volgroeide rups onder aan een stengel en verpopt zich in een losse cocon in de strooisellaag.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

Bright Wave

Duitse naam

Ockerfarbiger Steppenheiden-Zwergspanne

Franse naam

la Phalène ocreuse

Synoniemen

Acidalia ochrata, Sterrha ochrata, Acidalia ochrearia

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Dit kleine spannertje is herkenbaar aan zijn okergele kleur. Ook de Franse en Duitse naam wijzen op deze kenmerkende kleur.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Idaea: idaios heeft betrekking op de berg Ida, de uitzichtplaats van waaruit de goden en godinnen de gevechten rond Troje volgden.
ochrata: ochra is een soort gele aarde, hetgeen betrekking heeft op de grondkleur.

Auteursnaam en jaartal

(Scopoli, 1763)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 10-12 mm. Een kleine okergele spanner met een tamelijk smalle voorvleugel. In de loop van de vliegtijd wordt de kleur geleidelijk bleker. De donkere centrale dwarslijnen op de vleugel zijn altijd duidelijk. De franjelijn bestaat uit kleine zwartbruine stippen, die soms echter alleen met een loep te zien zijn.

Gelijkende soorten vlinder

Zie de purperen stipspanner (Scopula rubiginata).

Gelijkende soorten rups

Geelpurperen spanner (Idaea muricata), randstipspanner (Idaea sylvestraria), satijnstipspanner (Idaea subsericeata) en geblokte stipspanner (Idaea emarginata). Let op: de rups kan ook verward worden met rupsen van de Scopula-soorten.
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Vooral beschutte plaatsen op graslanden in de duinen.

Planten

Diverse kruidachtige planten.

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie spanners (GEOMETRIDAE)

Alle soorten uit deze familie