De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Vlinders

Vlinders behoren binnen de klasse insecten tot de orde Lepidoptera. De letterlijke vertaling daarvan is ‘schubvleugeligen’. De vleugels van vlinders zijn namelijk bedekt met schubben, die op verschillende manieren licht absorberen. Zo krijgen ze de voor ons zichtbare kleuren en tekening.
 

Vlindervleugels zijn bedekt met schubben. Deze foto toont een uitvergroot detail van de vleugel van een distelvlinder (Vanessa cardui).
Foto: Ab Baas

 

Dagvlinders en nachtvlinders

De vlinders in Nederland zijn ingedeeld in dagvlinders en nachtvlinders. Afgaand op deze namen lijkt het alsof ze simpel uit elkaar te houden zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het klopt wel dat dagvlinders altijd overdag vliegen. En het klopt dat de meeste nachtvlinders 's nachts vliegen. Maar er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen.
 

Het verschil tussen dagvlinders en nachtvlinders


De antennen van een dagvlinder, zoals dit geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris), eindigen in een knopje.
Foto: Chris van Swaay
Er is een manier om dag- en nachtvlinders gemakkelijk uit elkaar te houden: let op de antennen van de vlinder. Eindigen de antennen in een knopje, dan is het een dagvlinder. Eindigen de antennen niet in een knopje, maar zijn ze draadvormig of geveerd, dan is het een nachtvlinder.
Een uitzondering op deze regel vormen de Zygaena-soorten uit de nachtvlinderfamilie van de bloeddrupjes (Zygaenidae); deze soorten hebben antennen met een knopje aan het uiteinde.
 

Levenscyclus

Aan de uiteindelijke vlinder gaan een aantal stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. De eitjes worden afgezet op de waardplant: de plant(en) die de rups prefereert.
 

Meer lezen over vlinders

In het archief van het tijdschrift Vlinders vind u interessante artikelen over dag- en nachtvlinders in Nederland. Daar kunt u ook op specifieke artikelen zoeken. Daarnaast vind u hier meer literatuur.
 

Laatste wijziging: 17 mei 2013
distelvlinder (Vanessa cardui), een dagvlinder
Zevenhoven - 23 augustus 2007
Foto: Josephine Konst
groot avondrood (Deilephila elpenor), een nachtvlinder
Winterswijk - 7 juni 2008
Foto: Willem Domhof
koninginnenpage (Papilio machaon), de grootste dagvlinder in Nederland
Hoogeloon - 5 april 2007
Foto: Silvia Reiche
bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata), een nachtvlinder
Foto: Hans van Kuijk
De levenscyclus van het groot koolwitje
Foto: Mirriam Arts
Kettingdijk - 19 juni 2009.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen