De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Hoe om te gaan met zeldzame soorten?

Een ieder die veel buiten komt en naar vlinders kijkt, maakt kans een zeldzame vlinder te zien. De Vlinderstichting verzamelt waarnemingen van alle soorten dag- en nachtvlinders, zodat er ook regelmatig meldingen binnenkomen van zeldzame soorten. In een aantal gevallen gaat het om echte zwervers, in andere gevallen gaat het om standvlinders die weinig voorkomen in ons land of ver buiten hun normale leefgebied worden gezien.
 

Navraagformulier

We streven er uiteraard naar om het waarnemingenbestand zo betrouwbaar mogelijk te houden. Daarom is het van belang dat waarnemingen van zeldzaamheden worden gecontroleerd op correctheid, onder andere door middel van aanwezige documentatie. Een vergissing of een typefout is tenslotte snel gemaakt. Om vergissingen zo veel mogelijk uit te sluiten, worden waarnemers van een zeldzame soort gevraagd een zogenaamd navraagformulier in te vullen en deze naar ons op te sturen.
 

Lees verder

Het complete artikel, dat verscheen in het tijdschrift Vlinders van november 2006, kunt u lezen in PDF-formaat:
Hoe om te gaan met zeldzame soorten? »
 

Laatste wijziging: 20 december 2008
grote vos (Nymphalis polychloros)
Sint-Pietersberg - 15 juni 2009
Foto: Paul Cools
boswitje (Leptidea sinapis)
Sint-Pietersberg - 26 juli 2006
Foto: Tineke Cramer

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen