De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Hoe beoordeelt de BBD vlinderwaarnemingen?

Wie zou er niet eens een koningspage willen zien in Nederland!? Natuurlijk zijn atalanta’s, boomblauwtjes en dagpauwogen prachtige vlinders, maar zeldzame vlinders zoals de grote vos of de keizersmantel zijn de krenten in de vlinderpap. Veel mensen geven zo’n bijzondere waarneming door aan De Vlinderstichting. Hoe komt De Vlinderstichting erachter of een doorgegeven krent geen klontje in de pap was?
 

Betrouwbaar

Elk jaar komt er bij De Vlinderstichting een flinke berg waarnemingen binnen. Bij een waarneming is het onder andere nodig door te geven waar en wanneer de soort is gezien. Het is denkbaar dat er fouten worden gemaakt bij de determinatie of het doorgeven van de plaats en de datum. Door een invoerfout kan bijvoorbeeld een heivlinder per ongeluk in mei gevlogen hebben. Daarom worden waarnemingen gecontroleerd, zodat het waarnemingenbestand zo betrouwbaar mogelijk blijft.
 

Lees verder

Het complete artikel, dat verscheen in het tijdschrift Vlinders van februari 2008, kunt u lezen in PDF-formaat:
Hoe beoordeelt de BBD vlinderwaarnemingen? »
 

Laatste wijziging: 20 december 2008
keizersmantel (Argynnis paphia)
Oostzaan - 9 juli 2006
Foto: Piet Brouwer
koningspage (Iphiclides podalirius)
Amsterdam - 7 juni 2006
Foto: John van Rooijen

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen