De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
geraniumblauwtje  (Cacyreus marshalli)

Familie

blauwtjes (LYCAENIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Kenmerken

De bovenkant van de vleugels is zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje bruin met een geblokte franje. De onderkant van de vleugels is bruinwit gemarmerd. Opvallend zijn de vlekken in de binnenrandhoek van de achtervleugel en het staartje aan de achtervleugel.

Voorkomen

In 1999 werd het geraniumblauwtje voor het eerst in ons land gezien; het betrof een exemplaar in Zeeuws-Vlaanderen, waarschijnlijk via een bloementransport hier binnengekomen. Ook in 2003 en 2005 werden verschillende exemplaren in Nederland waargenomen. De soort heeft zich in het zomerseizoen ook voortgeplant, maar heeft de winter hier niet overleefd.

Habitat

Plaatsen waar geraniums groeien; vaak in stedelijk gebied.

Waardplanten

Rode hanggeranium of Pelargonium; soms ook (wilde) ooievaarsbek en reigersbek. Bij de teelt van Pelargonium veroorzaakt het geraniumblauwtje in Zuid-Europa soms aanzienlijke schade.

Vliegtijd en gedrag

Alle Nederlandse waarnemingen zijn gedaan in juli en augustus.

Levenscyclus

De rups leeft aanvankelijk aan de binnenzijde van een bloemknop of als mineerder in een blad, daarna in de stengel. Zijn aanwezigheid wordt verraden door de rode uitwerpselen op stengels en bladeren. De verpopping vindt plaats bij de onderste bladeren van de waardplant.

Laatste wijziging: 1 juni 2013


De kaartjes en diagrammen van de dagvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) die is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd.
Meer over deze soort:
Foto: Bernard Fransen; collectie Jaap Poot
mannetje bovenkant
Foto: Izaak Vermeulen
Dit is het eerste geraniumblauwtje dat in Nederland is gezien, namelijk op 20 augustus 1999.
Waterlandkerkje
Foto: Klaas van Haeringen
Spanje - 20 november 2010
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen