De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
kleine wilgenuil  (Nycteola asiatica)

Familie

visstaartjes (NOLIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is moeilijk tot zeer moeilijk te determineren. Let dus altijd goed op de gelijkende soorten. Soms is genitaliën-
onderzoek nodig voor een zekere determinatie.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 11-13 mm. Lijkt veel op de variabele eikenuil (N. revayana), maar is veel minder variabel. De grijze grondkleur van de voorvleugel is ten opzichte van de variabele eikenuil lichter, de voorvleugelpunt is meer afgerond, de dubbele golvende buitenste dwarslijn over de voorvleugel is aan de binnenrand niet naar buiten uitgebogen en duidelijker aanwezig.

Gelijkende soorten

De fraaie wilgenuil (N. degenerana) is groter, heeft een bredere voorvleugel, een witte kop en witte palpen; bovendien is de voorvleugel bonter getekend met meer wit. Zie ook de variabele eikenuil (N. revayana). Het diamantborsteltje (Acleris cristana) en de kameleonbladroller (A. hastiana), twee microvlinders die behoren tot de familie van de bladrollers (Tortricidae), zijn kleiner en slanker; de kameleonbladroller heeft bovendien kortere palpen en het zeer zeldzame diamantborsteltje heeft een opvallend bosje omhoog staande schubben midden op de voorvleugel.

Voorkomen

Deze soort is recent ontdekt in een collectie. De betreffende vlinder werd in 1990 gevangen in de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant.

Habitat

Loofbossen, duinen en parken.

Waardplanten

Populier en wilg.

Vliegtijd en gedrag

Juni en augustus/september en - na de overwintering - maart/april in twee generaties.

Levenscyclus

Rups: juni-juli. De eieren worden in pakketjes van 15-30 stuks gelegd op de bladeren van de waardplant. De rupsen leven daar gezamenlijk in een spinsel tot aan de verpopping. De soort overwintert als vlinder.

Laatste wijziging: 27 januari 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen