De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
braamparelmoervlinder  (Brenthis daphne)

In 2011 is de braamparelmoervlinder voor het eerst in Nederland vastgesteld.

Familie

aurelia's (NYMPHALIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is moeilijk tot zeer moeilijk te determineren. Let dus altijd goed op de gelijkende soorten. Soms is genitaliën-
onderzoek nodig voor een zekere determinatie.
Kenmerken

De braamparelmoervlinder is iets groter dan de purperstreepparelmoervlinder en heeft meer paarsbruin op de onderkant van de achtervleugel. De paarsbruine kleur bedekt ongeveer de helft van de vleugel. Er zijn geen witte of zilverkleurige vlekken. De grote cel in het midden van de achtervleugel is gevuld met twee kleuren; bij de purperstreepparelmoervlinder heeft deze cel maar een kleur. Op de bovenkant van de achtervleugel staat langs de buitenrand geen bruine band, maar zijn het vrijstaande bruine vlekken. De voorvleugels van de braamparelmoervlinder hebben ronde vleugeltoppen, zodat de vlinder fors overkomt.

Gelijkende soorten

Purperstreepparelmoervlinder.

Voorkomen

In juli 2011 is voor het eerst een braamparelmoervlinder in Nederland waargenomen. Ook in daarop volgende jaren is de soort jaarlijks gezien. Dit past in de uitbreiding van de soort in België en Duitsland.

Habitat

Bloemrijke plaatsen met struiken en open plekken in het bos.

Waardplanten

Rubus-soorten (braam en framboos). In sommige literatuur worden ook viooltjes als waardplant gemeld.

Vliegtijd en gedrag

Begin juni-begin juli in één generatie.

Levenscyclus

De soort overwintert als ei.

Laatste wijziging: 8 juli 2015


De kaartjes en diagrammen van de dagvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) die is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen