De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
groene geelvleugeluil  (Polyphaenis sericata)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 17-20 mm. Deze uil is te herkennen aan de combinatie van de voornamelijk groenachtige voorvleugel en de oranje achtervleugel met de brede donkerbruine zoom. Kenmerkend op de voorvleugel zijn de witte centrale dwarslijnen die bij de binnenrand verdikt zijn; de binnenste dwarslijn vertoont daar bovendien een markante S-vormige kronkel.
Het middenveld is lichter en groener dan het bruinere wortelveld en zoomveld; ook de uilvlekken, met name de niervlek en tapvlek zijn bruin. Soms komen exemplaren voor waarbij het groen ontbreekt en bruin of grijs domineert. Ook zijn de dwarslijnen soms niet wit waardoor ze dan nauwelijks opvallen.

Gelijkende soorten

Vooral bruin gekleurde exemplaren van de groen geelvleugeluil kunnen met de geelvleugeluil (Thalpophila matura) worden verward. Deze laatste heeft echter een strookleurige achtervleugel, meer vloeiende dwarslijnen op de voorvleugel en een enkelvoudige uitstekende tand in de binnenste dwarslijn nabij de binnenrand.

Voorkomen

Deze soort is voor het eerst waargenomen in 2013 in Stein (Limburg).

Habitat

In het buitenland: open terreinen met bomen en struiken.

Waardplanten

Liguster, kamperfoelie, kornoelje, sleedoorn, eik en andere soorten.

Vliegtijd en gedrag

In het buitenland: half juni - half augustus. De vlinders komen op licht en ook op smeer.

Levenscyclus

Overwintert als rups en verpopt rond mei.

Laatste wijziging: 7 oktober 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen