De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
zoomvlekspanner  (Stegania cararia)

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 9-12 mm. Onmiskenbaar doordat de in boogjes verlopende buitenste dwarslijn opvallend afgetekende velden in het zoomveld vormt. De tekening bestaat verder uit korte, dwars op de binnenzijde van de buitenste dwarslijn staande streepjes, een dichte bespikkeling van met namen het midden- en wortelveld met fijne overdwars liggende vlekjes en een duidelijke op elke vleugel aanwezige langgerekte middenvlek. De grondkleur varieert van crèmekleurig tot strogeel. De kleur van de tekening van donkerbruin tot soms zwartachtig.

Voorkomen

Deze soort is voor het eerst waargenomen in 2014 in Limburg.

Habitat

In het buitenland: dalen met populieren en langs bosranden; ook in tuinen en parken.

Waardplanten

(Ratel)populier en els.

Vliegtijd en gedrag

Van juni tot eind juli in één generatie.

Levenscyclus

Rups: van juli tot september.

Laatste wijziging: 7 oktober 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen