De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
Scheefbloemwitje  (Pieris mannii)

Een nieuwkomer met een voorkeur voor rotstuintjes met scheefbloem

Familie

witjes (PIERIDAE)
meer informatie over deze familie »

Voorkomen

Op 27 september 2015 voor het eerst in Nederland gevonden op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Enkele weken later bleek dat al op 22 juli 2015 een exemplaar is gefotografeerd in Posterholt (Limburg).
In 2016 duurde het tot de nazomer voor er weer een zeker scheefbloemwitje werd gezien. Toen werden ook voor het eerst zekere rupsjes gevonden (het eerste en tweede stadium heeft een zwarte kop). Daarna bleek de soort op veel meer plekken in Zuid- en Midden-Limburg voor te komen. Omdat de soort zich nog steeds uitbreidt kan hij op veel meer plekken in het zuidoosten van het land opduiken.

Laatste wijziging: 27 september 2016


De kaartjes en diagrammen van de dagvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) die is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen