De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
okergele spanner  (Idaea ochrata)

De okergele spanner begint vanaf laat in de middag te vliegen tot na het invallen van de duisternis.

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 10-12 mm. Een kleine okergele spanner met een tamelijk smalle voorvleugel. In de loop van de vliegtijd wordt de kleur geleidelijk bleker. De donkere centrale dwarslijnen op de vleugel zijn altijd duidelijk. De franjelijn bestaat uit kleine zwartbruine stippen, die soms echter alleen met een loep te zien zijn.

Gelijkende soorten

Zie de purperen stipspanner (Scopula rubiginata).

Voorkomen

Vrij zeldzaam. Een soort die vrijwel uitsluitend langs de kust in de duinen wordt gezien; waarnemingen uit het binnenland zijn zeldzaam. RL: kwetsbaar.

Habitat

Vooral beschutte plaatsen op graslanden in de duinen.

Waardplanten

Diverse kruidachtige planten.

Vliegtijd en gedrag

Half juni-begin augustus in één generatie. De vlinders kunnen overdag gemakkelijk opgejaagd worden van grasstengels waarop ze zitten te rusten. Ze vliegen vanaf laat in de middag tot na het invallen van de duisternis en komen goed op licht.

Levenscyclus

Rups: juli-mei. De soort overwintert als half volgroeide rups onder aan een stengel en verpopt zich in een losse cocon in de strooisellaag.

Laatste wijziging: 4 november 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Peter Spannenburg
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen