De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
gelijnde bruinbandspanner  (Scotopteryx coarctaria)

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 13-15 mm. De gelijnde bruinbandspanner heeft op de voorvleugel verschillende lijnen en bandjes en een opvallend getande golflijn.

Voorkomen

Deze soort is voor het laatst waargenomen in 1971 te Reusel. Daarvóór zijn er tot in de jaren vijftig geregeld waarnemingen gedaan op de Veluwe en in Noord-Limburg.

Habitat

Droge heiden.

Waardplanten

Kruipbrem.

Vliegtijd en gedrag

De soort vliegt waarschijnlijk in twee generaties. De vlinders zijn overdag gemakkelijk op te jagen.

Levenscyclus

De soort overwintert als rups.

Laatste wijziging: 11 november 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen