De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
wit spannertje  (Asthena albulata)

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 9-11 mm. Dit spannertje heeft een grillig patroon van veel golvende dwarslijnen op de witte vleugels. De bruine tot grauwbruine lijnen liggen niet allemaal op regelmatige afstand van elkaar. Kenmerkend is de dubbele grillige middelste dwarslijn op de voorvleugel. De franjelijn bestaat uit zwarte stipjes. Soms is een vage bruine middenstip op de voorvleugel aanwezig. Er is weinig variatie.

Gelijkende soorten

De kornoeljespanner (A. anseraria) heeft een enkele middelste dwarslijn en een duidelijke zwarte middenstip op de voor- en achtervleugel; de stippen in de franjelijn zijn meer zichtbaar als streepjes dan als stipjes. Zie ook de stipspanners van de geslachten Scopula en Idaea met een witachtige effen ondergrond.

Klik hier voor gedetailleerde verschillen met illustraties tussen Asthena albulata, Idaea sylvestraria en I. subsericeata.


Voorkomen

Zeldzaam. Komt verspreid voor in het midden, het zuiden en het oosten van het land; incidenteel een waarneming daarbuiten. RL: bedreigd.

Habitat

Vooral oude loofbossen.

Waardplanten

Hazelaar en berk; soms haagbeuk.

Vliegtijd en gedrag

Half april-eind augustus in twee generaties. De vlinders vliegen van zonsondergang tot in het donker en laten zich overdag gemakkelijk opjagen. Ze komen soms op licht.

Levenscyclus

Rups: mei-september. De soort overwintert als pop in de strooisellaag.

Laatste wijziging: 2 december 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Wim Veraghtert
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen