De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
bosrankvlinder  (Thyris fenestrella)

De zeer zeldzame bosrankvlinder is te herkennen aan de doorzichtige vlakjes van de voorvleugels.

Familie

venstervlekjes (THYRIDIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 8-9 mm. Deze kleine nachtvlinder is goed te herkennen aan de doorzichtige vlakjes in het middenveld van de voorvleugel. De voorvleugel is verder grijsachtig bruin met in het zoomveld en langs de voorrand opvallende gele vlekjes. Over het zwartachtige achterlijf lopen enkele lichte dwarsbandjes.

Voorkomen

Zeldzaam. Slechts enkele vindplaatsen op de kalkgraslanden in Zuid-Limburg. RL: gevoelig.

Habitat

Vochtige zonnige warme bosranden op kalkbodem.

Waardplanten

Bosrank.

Vliegtijd en gedrag

Half mei-begin augustus in twee generaties. De vlinders zijn overdag actief, maar uitsluitend bij hogere temperaturen; het is een uitgesproken warmteminnende soort. De vlinders bezoeken bloemen van onder andere braam en de mannetjes zijn goed te lokken met feromoonpreparaten.

Levenscyclus

Rups: juni-september. De rups, die een onaangename wantsengeur verspreidt, leeft in een kokertje dat gemaakt wordt door bladeren van bosrank samen te spinnen. De soort overwintert als pop, eveneens tussen samengesponnen bladeren van de waardplant.

Laatste wijziging: 14 oktober 2015


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Bernard Fransen
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen