De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
zuidelijke kamperfoelie-uil  (Calliergis ramosa)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 14-16mm. De grondkleur van de voorvleugel van deze uil is grijsachtig bruin. Opvallend is de donkerbruine zone langs de binnenrand, die in het midden van de vleugelrand breed is, daarna weer smaller wordt en vervolgens schuin richting de vleugelpunt doorloopt. In de binnenrandhoek bevindt zich een opvallende, door de golflijn wit omrande vlek.

Gelijkende soorten

Deze uil heeft in eerste instantie wel wat weg van de moeras-grasuil (Lateroligia ophiogramma), maar deze laatste heeft een donkere zone aan de voorrand van de vleugel in plaats van langs de binnenrand.

Voorkomen

Van deze zeldzame zwerver zijn geen recente waarnemingen bekend.

Habitat

In het buitenland: bosranden en struiken op kalkrijke bodem.

Waardplanten

In het buitenland: vooral rode kamperfoelie.

Vliegtijd en gedrag

In het buitenland: begin mei-eind juli. De vlinders komen op licht en op smeer.

Laatste wijziging: 19 februari 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen