De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
roodbruine herfstuil  (Agrochola nitida)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 13-16mm. De voorvleugel van deze uil heeft een variabele grondkleur: van geelachtig bruin tot roodachtig bruin. De ringvlek en de niervlek zijn groot, rond en licht omrand. Over de voorvleugel loopt een duidelijke brede middenschaduw en aan de binnenkant van de golflijn liggen kleine donkere vlekjes.

Gelijkende soorten

De ringvlek en de niervlek van de variabele herfstuil (A. lychnidis) zijn kleiner en smaller; bovendien heeft de variabele herfstuil vlekjes langs de voorrand van de vleugel. In eerste instantie lijkt de vlinder wel wat op een sterk getekende tweestreepvoorjaarsuil (Orthosia cerasi), maar die vliegt aan het eind van de winter.

Voorkomen

Van deze zwerver zijn slechts twee onbevestigde waarnemingen bekend van voor 1850.

Waardplanten

Onder andere ereprijs, weegbree en sleutelbloem.

Vliegtijd en gedrag

Half augustus-half oktober in één generatie.

Laatste wijziging: 24 februari 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Jozef Debets
Slovenië
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen