De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
weidehalmuiltje  (Mesapamea secalella)

Deze soort heeft onlangs een nieuwe soortnaam gekregen; tot voor kort was de gebruikelijke naam: Mesapamea didyma.

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is moeilijk tot zeer moeilijk te determineren. Let dus altijd goed op de gelijkende soorten. Soms is genitaliën-
onderzoek nodig voor een zekere determinatie.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 11-16 mm. Deze uil lijkt sterk op de halmrupsvlinder (M. secalis) en vertoont een vergelijkbare mate van variatie. Zeer donkere exemplaren met een krijtwitte niervlek behoren meestal tot het weidehalmuiltje en gemiddeld is deze soort iets kleiner. Bovendien hebben verse exemplaren een koperrode glans over de voorvleugel. Beide soorten zijn in de meeste gevallen echter alleen met zekerheid van elkaar te onderscheiden op grond van genitaliƫnonderzoek.

Gelijkende soorten

Zie de halmrupsvlinder (M. secalis). De Amphipoea-soorten en de gele lis-boorder (Helotropha leucostigma) hebben een scherpe hoekige vleugelpunt. Zie ook de populierenuil (Parastichtis suspecta) en de rietgrasuil (Apamea unanimis).

Klik hier voor gedetailleerde verschillen met illustraties tussen de beide Mesapamea-soorten.

Klik hier voor gedetailleerde verschillen met illustraties tussen de Mesapamea-soorten versus Apamea unanimis en A. illyria.

Voorkomen

Algemeen. Komt verspreid over het land voor. RL: niet bedreigd.

Habitat

Graslanden en andere grazige plaatsen; ook tuinen.

Waardplanten

Diverse grassen, waaronder kropaar en zwenkgras.

Vliegtijd en gedrag

Half juni-half augustus in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen.

Levenscyclus

Rups: september-mei. De rups leeft in de halmen van de waardplant en verlaat deze alleen om van halm te wisselen. De soort overwintert als rups. De verpopping vindt plaats in een cocon in de grond.

Laatste wijziging: 9 maart 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Gert Gelmers
Verse exemplaren zijn vanwege de koperrode glans op de voorvleugels te onderscheiden van de halmrupsvlinder (M. secalis).
Rouveen - 10 juli 2010
Foto: Meint Mulder
Op grond van de foto is niet met zekerheid vast te stellen of het hier om de halmrupsvlinder (Mesapamea secalis) of om het weidehalmuitje (Mesapamea secalella) gaat.
Woudbloem Ae's - 24 april 2009
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen