De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
gouden daguil  (Synthymia fixa)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 16-18 mm. Vanwege de oranjegele achtervleugel met de smalle bruine zoom doet deze overdag vliegende uil enigszins denken aan de dwerghuismoeder (Panemeria tenebrata). De grondkleur van de voorvleugel is licht grijsachtig geel tot grijs en daarop valt het donkere bandenpatroon goed op. Kenmerkend is de smalle lichte lijn die vanuit het lichte veld aan de binnenzijde van de relatief smalle donkere middenband dwars door deze band loopt; soms komt deze lijn niet verder dan halverwege de middenband en soms ontbreekt de lijn geheel. In het zoomveld valt tussen de donkere banden de lichte golflijn op.

Gelijkende soorten

Lijkt enigszins op de lichte daguil (Heliothis viriplaca) en de heidedaguil (H. maritima); bij deze soorten loopt er echter nooit een lichte lijn dwars door de middenband.

Voorkomen

Van deze soort is in ons land slechts één waarneming bekend uit 1985 in Beekbergen.

Waardplanten

In het buitenland: pekklaver.

Vliegtijd en gedrag

In het buitenland: april-juli.

Laatste wijziging: 16 maart 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen