De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
bonte daguil  (Protoschinia scutosa)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 15-16 mm. De voorvleugel van deze bont getekende uil heeft een lichtbruine grondkleur met opvallende witte aders. De ringvlek, de niervlek en de tapvlek zijn grijsachtig bruin met een zwarte omranding. Tussen de ringvlek en de niervlek ligt een opvallende wigvormige witte vlek die zich ook aan de andere zijde van de ringvlek voortzet. In het zoomveld ligt een smalle witte band en tussen de aders in het middenveld en het zoomveld zijn witte vlekjes aanwezig.

Voorkomen

Een trekvlinder uit Zuid-Europa die na dertig jaar afwezigheid in 1995 werd waargenomen; in 2014 opnieuw gezien in Groningen.

Habitat

Deze trekvlinder kan op verschillende plaatsen worden waargenomen.

Waardplanten

Absintalsem en ganzenvoet.

Vliegtijd en gedrag

Deze trekvlinder kan worden waargenomen tussen mei en september. De vlinders vliegen overdag en in de schemering; ze bezoeken bloemen en komen soms op licht.

Levenscyclus

Rups: juni-oktober. De soort is niet in staat om in Nederland te overwinteren.

Laatste wijziging: 23 september 2014


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen