De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
bleek purperuiltje  (Eublemma ostrina)

Familie

spinneruilen (EREBIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 8-9 mm. De smal toelopende voorvleugel van deze kleine uil heeft een vuilwitte grondkleur met in het middenveld en zoomveld een paarse of grijsachtig bruine tekening, die zeer variabel is. Sommige exemplaren hebben slechts een lichtbruine schaduw langs de dwarslijnen, maar er zijn ook vlinders die een geheel paars gekleurd midden- en zoomveld hebben. Daartussen zijn allerlei variaties mogelijk. Langs de grof geschulpte witte golflijn ligt vaak een zwartachtige rand.

Gelijkende soorten

Zie het klein purperuiltje (E. parva).

Voorkomen

Zeer zeldzaam. De laatste waarneming van deze trekvlinder uit Zuid-Europa dateert uit 1998.

Habitat

Diverse plaatsen met open, vaak verstoorde grond.

Waardplanten

Distels.

Vliegtijd en gedrag

Deze trekvlinder kan worden waargenomen tussen maart en november. De vlinders vliegen zowel overdag als ´s nacht; ze komen op licht en op smeer.

Levenscyclus

Rups: juli-september. De rups leeft van de bloemen en zaden van de waardplant. De soort is niet in staat om in Nederland te overwinteren. De verpopping vindt plaats in of op een bloem van de waardplant.

Laatste wijziging: 13 januari 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Berna Kleinheerenbrink
Frankrijk - 13 oktober 2010
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen