De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
donkere marmeruil  (Deltote pygarga)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 11-12 mm. Deze kleine uil heeft een zwartachtig grijs met bruine voorvleugel, waarop in de binnenrandhoek een kenmerkende grote witachtige vlek ligt. Deze vlek reikt niet tot aan de voorrand van de vleugel en wordt aan de binnenzijde begrensd door een scherpe zwarte rand; aan de buitenzijde ligt een grijsachtig veld, dat wordt doorsneden door de witte golflijn. De grootte van de witte vlek kan enigszins variƫren, verder is er weinig variatie.

Gelijkende soorten

De bonte marmeruil (D. deceptoria) heeft zowel in het zoomveld als in het wortelveld opvallende witte vlekken en maakt daardoor een bontere indruk.

Voorkomen

Zeer algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.

Habitat

Bosachtige gebieden en grazige heiden.

Waardplanten

Diverse grassen, waaronder pijpenstrootje, boskortsteel en ruwe smele.

Vliegtijd en gedrag

Begin mei-half augustus in één generatie; soms een partiĆ«le tweede generatie tot begin oktober. De vlinders rusten overdag op een boomstam of paaltje en zijn gemakkelijk op te jagen. De vlinders komen soms in zeer grote aantallen op licht en soms op smeer.

Levenscyclus

Rups: juli-september. De rups foerageert vooral ´s nachts. De soort overwintert als pop in een cocon in de grond.

Laatste wijziging: 13 september 2014


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Hannie Wijers
Hammeler - 5 juni 2009
Foto: Jeroen Voogd
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen