De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
zilverhaak  (Deltote uncula)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is goed tot redelijk goed te determineren, ook voor een serieuze beginner.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 11-12 mm. Deze slank gebouwde kleine uil heeft een uniek en weinig variabel patroon op de olijfbruine voorvleugel. Langs de voorrand loopt een crèmekleurige baan, van waaruit de schuine witte niervlek als een haak het middenveld insteekt. Langs de achterrand en de voorrand lopen grijze strepen die vaak roze getint zijn. Er is enige variatie in kleur, maar de tekening is zeer constant.

Voorkomen

Vrij algemeen. Een soort die vooral voorkomt op de zandgronden in de noordoostelijke provincies en lokaal in het midden van het land en op de Waddeneilanden. RL: bedreigd.

Habitat

Vooral moerassen en heiden; de soort zwerft soms uit naar andere habitattypes.

Waardplanten

Diverse grassen en zeggen, waaronder ruwe smele en boszegge.

Vliegtijd en gedrag

Begin mei-begin september in twee generaties. De vlinders vliegen zowel overdag als vanaf de schemering en komen op licht; ´s nachts bezoeken ze bloemen. De vlinders zijn gemakkelijk op te jagen; ze vliegen dan een klein stukje en gaan even verderop weer zitten.

Levenscyclus

Rups: juli-oktober. De soort overwintert als pop in een stevige cocon in de grond.

Laatste wijziging: 16 maart 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Jeroen Voogd
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen