De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
schijn-gamma-uil  (Syngrapha interrogationis)

De schijn-gamma-uil is een trekvlinder, die zeer zeldzaam is in Nederland en Belgiƫ.

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 15-18 mm. Deze uil houdt in rust de vleugels dakvormig omhoog. Op de bovenkant van het borststuk bevindt zich een opvallende kuif en verder naar achteren zijn enkele kleinere kuifjes zichtbaar. De voorvleugel is zwartachtig van kleur en uitgebreid gemarmerd met licht zilverachtig grijs en bestoven met donkerder grijs of paarsachtig grijs. In het midden van de vleugel bevindt zich een kleine zilverkleurige vlek die onregelmatig en variabel van vorm is. Soms is de vlek Y-vormig, soms V-vormig met daarnaast een rond vlekje, soms heeft de vlek de vorm van een korte golvende lijn. De golflijn is opvallend scherp getand. De achtervleugel is lichtbruin met een donkerdere zoom.

Gelijkende soorten

De ni-uil (Trichoplusia ni) is meer bruinachtig grijs met een paarsachtige tint en de zilverkleurige vlek is minder onregelmatig van vorm. Zie ook de gamma-uil (Autographa gamma).

Voorkomen

Zeer zeldzaam. Een trekvlinder waarvan slechts enkele recente waarnemingen bekend zijn.

Habitat

Heiden.

Waardplanten

Struikhei en bosbes.

Vliegtijd en gedrag

Eind juni-eind augustus in één generatie. De vlinders vliegen vanaf de schemering en soms overdag; ze komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen.

Levenscyclus

Rups: juli-juni. De soort overwintert als rups en verpopt zich in een cocon aan de onderkant van een blad van de waardplant of in de strooisellaag.

Laatste wijziging: 23 maart 2016


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Jeroen Voogd
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen