De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
ruituil  (Xestia stigmatica)

Familie

uilen (NOCTUIDAE)
meer informatie over deze familie »


Deze soort is moeilijk tot zeer moeilijk te determineren. Let dus altijd goed op de gelijkende soorten. Soms is genitaliën-
onderzoek nodig voor een zekere determinatie.
Kenmerken

Voorvleugellengte: 17-20 mm. Goed te onderscheiden van de andere Xestia-soorten door de brede grijsachtig donkerbruine, soms paars getinte voorvleugel met de onregelmatige brede donkere band tussen de golflijn en de buitenste dwarslijn.

Gelijkende soorten

De moerasbreedvleugeluil (Diarsia dahlii) en de bruine breedvleugeluil (Diarsia brunnea) zijn meer paars- of roodachtig van kleur, hebben een meer gebogen voorrand en vaak een opvallende niervlek en missen de brede donkere band. Ook de trapeziumuil (X. ditrapezium) mist de brede donkere band tussen de golflijn en de buitenste dwarslijn. Zie ook de driehoekuil (X. triangulum).

Voorkomen

Zeer zeldzaam. Deze soort is slechts tweemaal waargenomen in de Deurnse Peel: in 2001 en in 2007.

Habitat

Vooral kruidenrijke zones langs bosranden en open plekken in het bos.

Waardplanten

Diverse kruidachtige planten en grassen; na de overwintering ook houtige planten.

Vliegtijd en gedrag

Juli-augustus in één generatie. De vlinders bezoeken ´s nachts bloemen van onder andere wilgenroosje, valse salie en kruiskruid en komen goed op smeer. De vlinders komen vaak pas later in de avond op licht.

Levenscyclus

Rups: september-mei. De soort overwintert als jonge rups. Na de overwintering foerageert de rups tot ongeveer half april, maakt daarna een cocon in de grond en verpopt zich enkele weken later.

Laatste wijziging: 17 september 2014


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Karel Rijsdijk
Frankrijk - 8 september 2008
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen