eppedwergspanner Eupithecia selinata

Familie

spanners (GEOMETRIDAE)

Zeldzaamheid

Zeer zeldzaam. Komt lokaal en zeer verspreid over het land voor, vooral in de oostelijke helft van het land. RL: ernstig bedreigd.

Rode lijst

ernstig bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Eind mei-begin augustus in één generatie.

Levenscyclus

Rups: juni-september. De rups leeft eerst op de bladeren, daarna op de bloemen en zaden van de waardplant. De soort overwintert als pop.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Duitse naam

Silgen-Blütenspanner

Franse naam

l'Eupithécie du persil

Synoniemen

Tephroclystia selinata

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Alle soorten uit het Genus Eupithecia plus nog een aantal andere kleine spanners zijn samengebracht onder de groepsnaam dwergspanner.
Grote watereppe is een van de schermbloemigen die de waardplanten van deze dwergspanner vormen.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Eupithecia: eu is goed, goedig en pithex, pithekos is een dwerg. De vlinders hebben een aantrekkelijk uiterlijk en zijn klein. Haworth schrijft: mooie vlinders, als ze rusten zien ze er prachtig uit: de vleugels gespreid en vlak, elegant gedrukt tegen de ondergrond; eigenlijk helemaal ontworpen om ze in vlinderkasten te verzamelen.

Auteursnaam en jaartal

Herrich-Schäffer, 1861

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 9-12 mm. Lijkt op de egale dwergspanner (E. absinthiata) maar is kleiner. Heeft een zijdeachtige glans op de vleugels. De tekening op de voorvleugel is onduidelijk en in de binnenrandhoek ligt geen witte vlek.

Gelijkende soorten vlinder

De egale dwergspanner (E. absinthiata) is groter, heeft een witte vlek in de binnenrandhoek en een lichte golflijn. De drievlekdwergspanner (E. trisignaria) mist de zijdeachtige glans en is sterker getekend; deze soort heeft
donkere punten op de aders en een duidelijkere golflijn.

Gelijkende soorten rups

De rupsen van de Eupithecia-soorten lijken veel op elkaar. Bij determinatie kan de waardplant een handig hulpmiddel zijn.

Gelijkende soorten vlinder

Gelijkende soorten rups

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Weiden, wegbermen en slootkanten, vooral in vochtige gebieden.

Planten

Diverse schermbloemigen, waaronder berenklauw, engelwortel, watertorkruid en grote watereppe; planten die in de schaduw staan hebben de voorkeur.

Waardplant

Engelwortel
Angelica

Berenklauw
Heracleum

Torkruid
Oenanthe

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie spanners (GEOMETRIDAE)

Alle soorten uit deze familie