De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Vlinderzoeksysteem

Ga meteen door naar stap 1 van het vlinderzoeksysteem »

Welkom bij het vlinderzoeksysteem van Vlindernet.
Dit vlinderzoeksysteem voor zowel dagvlinders als nachtvlinders is vooral bedoeld als hulpmiddel voor mensen die nog niet zo bedreven zijn in het determineren van vlinders. Aan de hand van een stappenplan met verschillende vragen kunt u proberen te achterhalen welke vlinder u gezien heeft. Op basis van de vindplaats, de vinddatum en de uiterlijke kenmerken van de vlinder wordt door het systeem aangegeven welke soort u waarschijnlijk heeft gezien. Vaak zullen er meerdere mogelijkheden zijn, die in volgorde van waarschijnlijkheid getoond worden. Met behulp van de foto's en de soortpagina's waarnaar u kunt doorklikken, kunt u uiteindelijk zelf bekijken welke soort u waarschijnlijk gezien heeft.

Let u bij dit zoeksysteem op de volgende punten:
  • Sommige soorten zijn op basis van uiterlijke kenmerken erg moeilijk te determineren en zijn daarom niet opgenomen in dit zoeksysteem. Ook een aantal zeldzame vlinders is buiten beschouwing geen.
  • Het is belangrijk u te realiseren dat het in sommige gevallen moeilijk of zelfs onmogelijk is om een vlinder vanaf een foto te determineren.
  • Kijkt u na het doorlopen van het zoeksysteem ook altijd bij de gelijkende soorten die genoemd worden bij de soort waarop u uitgekomen bent.
  • Kijk voor u doorgaat met het zoeksysteem eerst even op de pagina met vlinders die veel worden waargenomen om te kijken of uw vlinder hier misschien al bij staat.


Naar stap 1 van het vlinderzoeksysteem »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen